Koninklijke Fanfare De Noorderzonen

De fanfare van Noorderwijk heeft een lange en rijke geschiedenis. In 1873 kwamen de Annonciaden, een unie van de Religieuzen van Vlaanderen, naar Noorderwijk. Een jaar later werden de “Jonge Dochters” opgericht en op 6 november 1873 verkozen 31 leden het eerste fanfarebestuur. De vereniging was een feit.

De fanfare begon toen met 22 instrumenten die toen samen een kostprijs hadden van 1.508,82 fr.In 2013 vierde de fanfare haar 140 jarige bestaan, een prestatie die nog maar weinig verenigingen kunnen voorleggen.Natuurlijk zijn er in die lange periode een aantal hoogte- en dieptepunten geweest. Vanaf 1879 organiseerde de fanfare diverse toneeluitvoeringen, vanaf 1950 werden operettes vertolkt. De toneelopvoeringen verdwenen pas vanaf 1960 en vanaf toen werd de focus verlegd op het puur muzikale gedeelte. Dit resulteerde in een jaarlijks muziekconcert, een traditie die we tot op vandaan nog eren.

Door de jaren heen heeft de fanfare deelgenomen aan muziekfestivals, verbroederingen, toneelopvoeringen, operettes, concours, Vlaamse kermissen, muziekconcerten, zelfs paardenkoersen, voetbaltornooien, Frühshoppen, mosselrestaurants, fanfarekriebels, bal populairs, …, werden (en worden) door de vereniging zelf georganiseerd.

De Noorderzonen kunnen ook beschouwd worden als een uitstekend ambassadeur voor onze Vlaamse muziekcultuur. Dit bewijzen de vele buitenlandse reizen naar oa Trier, Leifers, zustergemeente Eiselstein, Ernst, waar we telkens konden rekenen op een enthousiast publiek.

Ook onze jeugdwerking is van groot belang. We verwelkomen elk jaar een aantal jongeren van de muziekschool in Herentals. Zij repeteren en spelen mee met onze fanfare in kader van het vak 'samenspel'.

Contacteer Koninklijke Fanfare De Noorderzonen
facebookwww.facebook.com/KfDeNoorderzonen/