De maagschap van Sint-Anna
Frans Francken I, 1575
230 x 122 cm

De maagschap van de Heilige Anna stelt de nakomelingen voor uit haar drie huwelijken, achtereenvolgens met Joachim, Cleofas en Salomas. Uit elk huwelijk werd telkens één dochter geboren.

Aanvankelijk was dit schilderij een drieluik.

In de huidige opstelling zijn de zijluiken onder het middenpaneel gemonteerd, zodat het beter in de barokke altaarvorm paste.

Over de juiste hoedanigheid van de verschillende personages in dit schilderij bestaan verschillende interpretaties. Hier wordt één mogelijke interpretatie gegeven.

  • Centraal naast Anna zit Maria met haar zoon Jezus. Links achter haar praat Jozef met haar vader Joachim.
  • Bovenaan links worden Maria Cleofas, haar man Alfeus en hun 4 kinderen afgebeeld.
  • Onderaan Links zit Maria Salomas met haar oudste zoon Jacobus en achter haar haar vader Salomas.
  • De maagschap wordt aan de rechterkant uitgebreid met Ismeria, de zuster van de Heilige Anna en haar kleinzoon Johannes de doper. Achter haar staat haar schoonzoon Zacharias. Haar dochter Elisabeth wordt rechts onderaan afgebeeld met haar neefje, Johannes de evangelist, de jongere zoon van Maria Salomas. Achter Elisabeth staat haar vader Efraïm, die de bijbel opengeslagen houdt op Genesis, hoofdstuk 22: het offer van Isaak door Abraham.
  • De persoon in het zwart rechts achter Elisabeth is de stichter van het schilderij, waarschijnlijk een Herentalse notabele, mogelijk een geestelijke.