Canta Libre

Ter gelegenheid van het 1010-jarig bestaan van Noorderwijk werd in 1984 een hoogmis opgedragen. Een gelegenheidskoortje werd opgericht en werd later het Gregoriaans koor genoemd. Het koor groeide en kreeg in 1986 de naam Canta Libre, wat "Zing vrijuit" betekent. In de 31 jaren die volgden trad Canta Libre naar buiten met een jaarlijkse driekoningen­tocht en eindjaarsconcert, het opluisteren van misvieringen, kooravonden en ontbijt­buffet­con­certen, binnen- en buitenlandse optredens en verbroe­de­ringen. Bijzondere bekendheid kreeg Canta Libre met de onverge­telijke koormusicals "Sneeuwwitje", "Planetenalp" en "Tafeltje dek je", die gedurende weken voor volledig uitverkochte zalen werden opgevoerd.

Canta Libre neemt deel aan de uitvoering van "In die iudicii", geïnspi­reerd op het middenpaneel van het retabel van de Heilige Geesttafel.

www.cantalibre.be

Herentals Symfonisch Orkest

Het Herentals Symfonisch Orkest, kortweg het H.S.O., mag zich terecht een semiprofessioneel orkest noemen. Het is samengesteld uit zowel getalenteerde amateurmuzikanten als ervaren beroepsmuzikanten. De artistieke leiding is in handen van de heer Carl Vervoort, die begin 2017 besloot om samen met een enthousiaste groep vrienden een nieuw orkest op te richten in Herentals. Enthousiasme werkt aanstekelijk, want al snel vormde zich een volwaardig symfonisch orkest. Het H.S.O. streeft ernaar om kwaliteitsvolle concerten te geven zonder het plezier om samen te musiceren uit het oog te verliezen. Op het repertoire staan klassieke werken, opera en operette, musical, filmmuziek, enz.

Het H.S.0. neemt deel aan de uitvoering van "In die iudicii", geïnspireerd op het middenpaneel van het retabel van de Heilige Geesttafel.

www.herentalssymfonischorkest.be

Koninklijk Sint-Franciscuskoor

Het koninklijk St-Franciscuskoor is een vierstemmig gemengd koor, verbonden aan de kerk van de Broederschap der Paters Kapucijnen. Het koor bestaat ondertussen al 112 jaar.

Dirigent Kristiaan De Becker liet zich inspireren door het tafereel van het laatste oordeel op het middenpaneel van het retabel van de Heilige Geesttafel. In zijn machtig muzikaal epos "In die iudicii", beschrijft hij de scheiding van de machten van goed en kwaad op het einde der tijden. Deze compositie zal uitgevoerd worden door een groot koor opgebouwd uit diverse Herentalse zangverenigingen samen met het Herentals Sympfonisch Orkest en met ondersteuning van het orgel van de Sint-Waldetrudiskerk.

KREUTZFELD Verein

KREUTZFELD Verein teistert sinds de millenniumwissel op onregel­matige tijdstippen het Herentalse theaterlandschap met bijzonder uiteenlopende producties. Doorgaans geeft het gezelschap klassieke en minder klassieke theaterteksten dan een nieuw jasje, tot nut van 't al­ge­meen en vermaak van iedereen.

Voor Een Streepje Francken gaat KREUTZFELD met De Aanbidding der Wijzen aan de slag. KREUZTFELDwebel Bart Michiels gaat daarvoor helemaal back to the roots van zijn gezelschap. Zo’n 20 jaar geleden beet KREUTZFELD zich vast in Het Eerste Mirakel van het Kindeke Jezus van Nobelprijswinnaar Dario Fo, een tekst die ook dankzij Jan Decleir eeuwigheidswaarde kreeg. En 20 jaar later blijkt een tekst van Dario Fo zowaar bij de beelden van Francken aan te sluiten…

www.kreutzfeldverein.be

Tabula Rasa

Kunstatelier Tabula Rasa bestaat al sinds 1995. Een groep kunstenaars kan het atelier in de Schoolstraat vrij gebruiken om er hun creativiteit bot te vieren. Om ook geïnteresseerden mee te laten genieten en vertrouwd te maken met kunst, zet Tabula Rasa regelmatig zijn deuren open voor workshops, vrije ateliers en andere creatieve activiteiten.

Het middenpaneel van het retabel van de wolwevers van Ambrosius Francken is verdwenen na de Beeldenstorm en werd nooit meer teruggevonden. Marjan Van Ingelghem van Tabula Rasa gaat een hedendaagse zoektocht aan naar de opbouw van een typisch klassiek werk van deze oude meester en zorgt zo voor een nieuwe waardige invulling voor dit verloren paneel.

Theaterspektakel

Theaterspektakel vzw werd opgericht in 1985 en is een theatergezelschap voor liefhebbers, dat via een mix aan genres kwalitatief en hedendaags theater brengt voor een breed publiek. Theaterling vormt een zelfstandige jeugdtheaterwerkplaats waarmee Theaterspektakel sinds 2004 structureel samenwerkt.

Theaterspektakel liet zich inspireren door het retabel van de Brouwers en de perikelen rond de levering en de betaling ervan. Ze schreven een komische sketch gebaseerd op historisch waargebeurde feiten. Sommige van de figuren hebben echt bestaan, andere zijn dan weer verzonnen. Een vette knipoog naar het Herentals van nu is hierbij nooit ver weg.

www.theaterspektakel.be

Trio Francisco

Het gelegenheidsensemble "Trio Francisco" werd leven ingeblazen door dichter en tekstschrijver Xavier De Busser. Hij wordt muzikaal bijgestaan door celliste Ritsuko Obata en klarinettist Dirk De Sutter. Ritsuko Obata volgt cello aan de academie van Herentals en speelt onder andere bij het kamermuziekensemble "Musica per la Vita". Dirk De Sutter studeerde klarinet aan het conservatorium van Gent en was leraar klarinet en saxofoon aan de academies van Harelbeke en Knokke-Heist. Hij speelt al jaren klarinet in het befaamde Koninklijke Harmonie-orkest "Vooruit" uit Harelbeke.

Xavier liet zich inspireren door het schilderij "De prediking van Sint-Franciscus Xaverius", niet toevallig zijn patroonheilige. Hij licht details uit het schilderij en bespeelt ze samen met zijn trio op een muzikale wijze, waarbij Dirk de improvisatie (jazz, tango) met zijn klarinet niet zal schuwen.