HET BEELDJE VAN DE CULTUURPRIJS (2017-2020)

Het beeldje

Het beeldje dat wordt uitgereikt voor de cultuurprijs 2017-2018, 2018-2019 en 2019-2020 werd ontwor­pen en gemaakt door Marleen Van Dingenen. Zij liet zich inspireren door het middeleeuwse karakter van Herentals met de gotische Waldetrudiskerk. Op de rechterzijde zijn dan ook 2 smalle vormen van een glasraam in reliĆ«f gezet. Op de linkerzijde werd een indruk van een linosnede van planten langs de Nete aange­bracht. Deze stelt de link van natuur met cultuur voor. De Kleine Nete speelde in Herentals een belangrijke rol in de uitwisseling van producten uit Lier en zo kwam de handel hier op gang. De vorm is niet gesloten, want cultuur opent deuren. Binnenin staat het Herentals Boompje (een haagbeuk), het stadsembleem van Herentals. De wortels van dit boompje symboliseren de verschillende facetten van cultuur: theater, beeldende kunst, dans, muziek en sportcultuur. Het beeldje is gemaakt met witte klei en zilverzand.

De kunstenaar

Marleen Van Dingenen werd geboren in Herentals en studeerde 3 jaar Handel in Herentals en 3 jaar Sierkunsten in Turnhout, gevolgd door 2 jaar regentaat in de Plastische Kunsten. Ze begon haar loopbaan als regentes Plastische Opvoeding in Herentals en Westmalle en volgde gelijktijdig les aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Herentals, waar ze na 6 jaar het Diplome van Hoger Kunstonderwijs in de afdeling Monumentale Kunst behaalde. Daarna gaf ze zelf les aan de academie in de voorbereidende afdeling.

Na 10 jaar trok Marleen naar Portugal, waar ze in de Academia de Belas Artes in Lissabon de tegelkunst bestudeerde en cursussen ceramiek, tekenen en schilderen volgde. Aan de universiteit van Lissabon behaalde ze ook het diploma Portugese Taal en Cultuur. Ze werkte vervolgens in een keramiekfabriek in Amadora in Portugal, waar ze borden, vazen en grote tegelpanelen ontwierp. In 1990 keerde ze terug naar Belgiƫ, waar ze tot 2011 weer lesgaf en in Westmalle een aantal grote projecten heeft opgezet. Sinds 2011 is Marleen met pensioen, maar nog steeds actief en creatief bezig.