HET BEELDJE VAN DE CULTUURPRIJS (2014-2017)

Het beeldje

Het beeldje dat wordt uitgereikt voor de cultuurprijs 2014-2015, 2015-2016 en 2016-2017 werd ontwor­pen en gemaakt door Andre Lievens. Het stelt de versmelting voor van 'cultuur', uitgebeeld door een ballerina, met de stad Herentals, voorgesteld door een aanzicht van de Lakenhalle. Het originele beeldje is gemaakt in zachte steen en werd vervolgens afgegoten in tin.

De kunstenaar

Andre Lievens werd geboren in Herentals op 4 oktober 1953. Op 15 jarige leeftijd begon hij met fotografie, toen vooral in zwart-wit, later ook in kleur en dia, en werd hij lid van de fotoclub van Oevel. Met de verandering van analoge naar digitale fotografie zijn er meer mogelijkheden gekomen, maar ging tegelijkertijd voor Andre de magie van de fotografie verloren gegaan.

Na een druk familiaal en professioneel leven ging hij dan ook op zoek naar een meer uitdagende hobby en begon hij in 2011 met schilderen bij Willy Smolders in Grobbendonk. Net zoals bij de fotografie, spelen techniek en perfectie spelen hier ook een belangrijke rol. Daarom ook kiest hij voor de klassieke stijl en schildert realistisch en figuratief.

Omdat ook beeldhouwen hem interesseerde, begon Andre in 2012 lessen te volgen in de Academie van Herentals bij Bert van Ransbeek (in 2012) en later bij Jan de Groeve. Ook hier hecht hij weer het grootste belang aan een goede techniek die de basis vormt voor een gedegen opleiding.