KANDIDATEN CULTUURPRIJS 2017-2018

Theaterspektakel - Twee Oude Vrouwtjes

In oktober 2017 speelde Theaterspektakel de voorstelling "Twee oude vrouwtjes", gebaseerd op enkele verhalen uit de gelijknamige bundel van Toon Tellegen. Deze geven een inkijk in het leven van twee oude vrouwtjes, die niet zonder elkaar kunnen, maar met elkaar is het zo nu en dan ook niet alles... Ze houden zoveel van elkaar dat ze er haast ongelukkig van worden. Verlangen en weemoed, humor en tragiek wisselen elkaar voortdurend af. Grote thema’s zoals liefde, eenzaamheid, vergankelijkheid en dood staan centraal in een opeenvolging van absurde situaties met een eigen innerlijke logica, waarin humor en tragiek elkaar afwisselen in tekst en beeld.


Theaterspektakel werkte in het verleden al vaak samen met andere verenigingen en organisaties. Voor "Twee oude vrouwtjes" kreeg regisseur An De Donder de opdracht om tijdens het repetitieproces ook aan de slag te gaan in Den Brand, een organisatie voor volwassenen met een beperking. Een aantal van de 130 bewonders van Den Brand zijn trouwe toeschouwers van de voorstellingen van Theaterspektakel. Zij genieten vaak nog lang na van wat ze op het toneel hebben gezien en dat was ook de mensen van Theaterspektakel niet ontgaan. Het idee om gezamenlijk aan een productie te werken diende zich dan ook als vanzelf aan. Na een aantal workshops, werden vier spelers van Den Brand definitief betrokken bij de productie en repeteerden ze samen met de spelers van Theaterspektakel. Zo ziet het publiek geen twee oude vrouwtjes, maar staan er maar liefst elf paraat.

Het werd een lang werkproces, vol uitdagingen, de noodzakelijke hobbels, maar uiteindelijk ook met een fantastisch mooi eindresultaat op het einde van de rit. De ganse cast groeide zodanig naar elkaar toe dat het op toneel een hechte, coherente en gelijkwaardige groep werd, waarbij het publiek geen mindere acteerprestaties kon onderscheiden. Allen vonden op het juiste moment het nodige doorzettings­vermogen en het o-zo-belangrijke spelplezier. Het is net dat laatste dat zeker bij de spelers van Den Brand sterk tot uiting kwam. Zij genoten van de aandacht, het applaus en de lovende woorden voor hun prestatie. Maar ook voor de Theaterspektakel-acteurs was het een bijzondere ervaring om met Marcel, Leon, Fons en Jozef te mogen samenwerken en de wederzijdse vriendschap die door het project ontstond en na al die tijd nog steeds stand houdt, maakt het tot een prachtig socio-cultureel intiatief.


De feedback van de begeleiders van Den Brand was unaniem lovend voor de manier waarop hun mensen werden opgenomen in de spelersgroep. Zij hadden nooit kunnen inschatten dat Theater­spek­takel zo’n mooi resultaat zou kunnen halen uit de Brand-bewoners en apprecieerden ten zeerste de warmte waarmee de spelers van Den Brand werden opgevangen. En ook het publiek van Herentals en ver daarbuiten kon de voorstelling appreciëren. De bijna telkens uitverkochte zalen waren daarvan het bewijs.The Legends - Cruise-in-Thals

Op 4, 5 en 6 mei 2018 brachten The Legends de musical Cruise-in-Thals.

The Legends zijn ontstaan in 2011 als deelverzameling uit de grote begeleidingsband van het musicalproject Music(inth)als. Wat deze coverband onderscheidt van anderen is het feit dat er maar liefst zes vocalisten zijn én dat de leden elk hun roots vinden in andere muziekstijlen. Meerstemmigheid en diversiteit zijn dus wel de twee sleutelwoorden die hier gepast zijn. Ze organiseren, versterkt met een vierkoppige blazerssectie, (bijna) jaarlijks hun eigen BalPop met als doel de aanwezigen eens goed uit de bol te laten gaan op dansbare songs van de afgelopen drie decennia.

Het maken van een eigen musical stond al een tijd op de bucketlist van enkele Legends en na wat vage plannen werd in 2014 de eerste hand gelegd aan het script. Gedurende drie jaar werd er vervolgens gebrainstormd, dialogen werden uitgeschreven en songs werden gecomponeerd. Het verhaal kreeg stilaan vorm, de personages kleur en uiteindelijk werden er 13 songs in de musical opgenomen.


Cruise-in-Thals vertelt het verhaal van een gewezen zeebonk en een aan lagerwal geraakte vamp, die mekaar ontmoeten in een of ander Herentals café. Met het zot in de kop besluiten ze op cruise te vertrekken. Vertrekplaats: het jachthaveke... De inderhaast opgetrommelde crew maakt het leven aan boord er niet gemakkelijker op, zeker niet wanneer niet iedereen zuiver op de graat blijkt te zijn. Als er dan ook nog zeerovers opduiken wordt het een wel erg geanimeerde reis en wat als een plezierreis begon, wordt plots een spannende race tegen de tijd.


Om dergelijk grote productie tot een goed einde te brengen, is de samenwerking met andere verenigingen, die elk een stuk expertise binnenbrengen, noodzakelijk. Zo zorgde Theaterspektakel voor acteurs, promotie, decor en theatertechniek. Corpus Sanum en Time Out verzorgden de dans en het Hertals Zeemanskoor zong tijdens de eerste scène en zorgde voor een sfeervolle omlijsting na de opvoering in de foyer.

The Legends hebben met Cruise-in-Thals vanaf scratch een nieuwe Herentalse musical gecreëerd. Ze schreven het verhaal, alle teksten en alle muziek en coördineerden de vele zangers, dansers en acteurs. Met dit project traden ze niet enkel zelf regelmatig uit hun comfortzone, maar daagden ze ook de andere deelnemers hiertoe uit, wat voor elke deelnemer een extra verrijking betekende. Het publiek van de drie keer uitverkochte schouwburg van 't Schaliken kon het eindresultaat dan ook erg appreciëren.