KANDIDATEN CULTUURPRIJS 2012-2013

WINNAAR
2012 - 2013
Lieselotte Crols

Lieselotte Crols is muzikante en componiste. Ze werd geboren op 22 maart 1993 te Herentals en volgde altvioollessen bij Kortjakje vzw te Booischot en later aan de Stedelijke Muziekacademie van Lier. Aan de Stedelijke Muziekacademie te Herentals volgde ze Algemene Muziek Theorie. Ze volgde de Kunsthumaniora in Antwerpen en is momenteel studente aan het Conservatorium te Antwerpen.

  • In 2009, 2011, 2012 en 2013 werd haar werk geselecteerd door de Veerman, AMUZ en het Hermes Ensemble. In 2011 werd ze benoemd tot laureaat van Dexia Classics voor Muzikale Creatie met "Fantasia Capricciosa"
  • In 2011 componeerde ze "Combination" in opdracht van Fluitenkwartet PAMINA.
  • In 2012 componeerde ze "Ochtendspits", een werk dat meermaals werd uitgezonden op radio Klara.
  • In 2012 werd zij aangeduid als aanvoerder van de altvioolsectie in het Euregio Jeugd Orkest waar zij sinds 2010 speelt.

In 2012 componeerde ze in opdracht van het Euregio jeugdorkest "Gedicht voor een vreemdeling" en behaalde hiermee op 7 juli de eerste prijs in de categorie "symfonische orkesten" op het Summa cum Lauda Festival te Wenen. Het symfonisch gedicht werd ook uitgevoerd door het Euregio jeugdorkest op 17 november 2012 in 't Schaliken.

Marcel Daneels

Marcel Daneels is uitgever van het cultureel tijdschrift "De Brigand". Hij werd geboren op 21 november 1936 te Herentals.

In 1953 werd hij opgenomen in de leiding van de Sint-Ludovicus scoutsgroep en in 1961 werd hij "hopman" (hoofd van de "jongverkenners", 11-14 jarige jongensafdeling) Van 1961 tot 1970 was hij drumbandleider in zijn scoutsgroep en in 1970 richtte hij mee de oud-scoutsvereniging Sint-Ludovicus op, waarvan hij tot heden voorzitter en secretaris is. In 1973 richtte hij mee het nationaal verbond van de oud-scouts en oud-gidsen op.

In 1973 richtte hij mee het nog bestaande lokaal De Smisse op. Verder draagt hij elk jaar bij tot de organisatie van de jaarlijkse quiz, de organisatie van 421 geleide wandelingen en 147 fietstochten in de Kempen en de jaarlijkse 8 mei herdenking.

Ook in 2013 zorgde hij voor de uitgave van het driemaandelijks tijdschrift De Brigand.

  • Gegroeid van een mededelingsblad met verenigingsnieuws tot een publicatie die nieuws van heel Herentals bracht.
  • Opvallend veel aandacht aan Herentals tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Herentalse geschiedenis aangevuld met moeilijk vindbare foto’s.
  • Een overzicht van de Herentalse actualiteit .
  • De Herentalse dagklapper: een rubriek waarin de belangrijkste Herentalse nieuwsfeiten gememoreerd worden.
Natuurpunt Nete & Aa, Kern Herentals

Natuurpunt VZW is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen en beheert in het totaal 16700 hectaren, verspreid over honderden terreinen. Ze bieden een duurzame toekomst aan hun natuurgebieden door aandacht voor natuurbehoud, ruimtelijke ordening en milieukwaliteit.

Natuurpunt Nete & Aa, Kern Herentals organiseert activiteiten in Herentals en verspreidt het driemaandelijkse tijdschrift Natuur.fitis.

In 2013 organiseerde Natuurpunt Nete & Aa een culturele avond naar aanleiding van het 60 jaar bestaan van de natuurreservaten in de Kempen in cultuurcentrum 't Schaliken. Deze avond werd opgeluisterd met livemuziek, projecties van historische films en foto’s, toneelacts en interviews in de schouwburg. Bovendien was er in de foyer een tentoonstelling van schilderijen en foto’s.

Reinhilde Van Grieken

Reinhilde Van Grieken is keramiste. Ze werd geboren op 13 november 1958 te Herentals en volgde hoger kunstonderwijs aan het Sint-Maria Instituut te Antwerpen en beeldhouden en keramiek aan de Stedelijke Academie te Herentals.

Sinds 1993 stelt ze tentoon in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Haar werk maakt deel uit van de permanente collectie van Mu.ZEE in Oostende en van Musée La Piscine in Roubaix, Frankrijk. Haar werk staat ook in het Design Museum van Gent en ze wordt erkend door Design Vlaanderen.

In 2013 stelde ze haar werk tentoon in de vitrine van het cultuurcentrum ‘t Schaliken te Herentals en nam ze deel aan de tentoonstelling van hedendaagse keramiek "Goed Gebakken" in kasteel Le Paige in Herentals.

Guy Van Leemput

Guy Van Leemput is keramist en leraar wiskunde. Hij werd geboren op 16 augustus 1967 en is woonachtig te Herentals. Hij is Licentiaat Wiskunde en geaggregeerde HSO en volgde lessen keramiek aan de stedelijke academie van Herentals (hogere graad en specialisatiegraad).

Hij stelt nationaal en internationaal ten toon onder andere in België, Spanje, China, Groot-Brittannië, Zwitserland en Frankrijk en werd geselecteerd voor keramiek­competities in Cerco (Spanje), Mino (Japan), Terralha (Frankrijk) en Design Shanghai (China).

In 2013 was hij curator en organisator van "Goed Gebakken", een internationale keramiektentoonstelling in kasteel Le Paige te Herentals.